Ο Ντοστογιέβσκι και η snuff βιοτεχνία – Bewusstseinsnachklang

Ποιος είναι / ήταν / θα είναι ο Max California;

Ο νεαρός πίσω από τον πάγκο του sex shop διαβάζει Truman Capote. Όχι το In cold blood όπως θέλει ο Schumacher αλλά κάποιο άλλο του βιβλίο. Ο Βιργίλιος που λέει χαρακτηριστικά στο Welles «America loves pornography» αλλά που δεν ακούγεται στην ταινία γιατί ο Schumacher δεν ακολούθησε πιστά το σενάριο του Walker.

Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Πού ακριβώς στέκεται ο Max California;

Ζητάς καφέ και η σερβιτόρα σου λέει Χρόνια Πολλά, σαν να ντρέπεται που δεν πήγε Εκκλησία. Ή έτσι τουλάχιστον νομίζεις – το πιθανότερο είναι ότι τη χαλάει το γεγονός ότι δουλεύει. In what kind of world would somebody tell u that when u already know that this world is totally demystified? Σε τι είδους κόσμο θα διάβαζε ένας υπάλληλος sex shop Capote; – ok και στο Αμελί ο τύπος εργάζεται σε sex shop αλλά το Αμελί είναι η ευτυχής όψη του παραμυθιού.

Φεύγεις από την καφετέρια με ένα εσπρέσο αντί για καπουτσίνο, τον οποίο ζήτησες – και εδώ αναρωτιέσαι είναι η αυτόματη συνήθεια της σερβιτόρας να σου φτιάξει αυτό που συνήθως παραγγέλνεις ή το γεγονός ότι θυμάται τι παραγγέλνεις γιατί σε βλέπει σαν κάτι περισσότερο από το συνηθισμένο πελάτη; –  φυσικά και είναι η αυτόματη συνήθεια της σερβιτόρας να ξεμπερδεύει μαζί σου αλλά η ανθρώπινη έπαρση είναι το χειρότερο ελάττωμα.

Προχωράς ανακατεύοντας τον εσπρέσο, σκεπτόμενος ότι κάλλιστα θα μπορούσες να της αφήσεις φιλοδώρημα ζητώντας της ευγενικά να φτιάξει έναν καπουτσίνο.

Θυμάσαι τον Παπαδιαμάντη – ναι, αυτό το θυμάσαι ότι το θυμάσαι – ο οποίος είναι ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων, αλλά πώς είναι δυνατόν να πήγε το μυαλό σου στο Max California;

Ο Max California εν αντιθέσει με τον Welles δεν έχει γυναίκα και παιδί. Κατά κάποιον τρόπο, ίσως σκέφτηκες, θυμίζει τον Kierkegaard. Ο Kierkegaard θα μπορούσε πίσω από τον πάγκο ενός sex shop να διαβάζει το In cold blood; Δε σκέφτηκες σίγουρα αυτό. Ο Kierkegaard, υπάρχει μια Βεατρίκη για τον Max California; Έχει το τέλος του Max σχέση με αυτό του Soren;

Νομίζω ότι πια οι ερωτήσεις γίνονται είκη και ως έτυχε.

Υπάρχει μυστικό σε όλα αυτά; Υπάρχει κάποιο μυστικό που να δικαιολογεί το θάνατο του Max;

Μήπως το μυστικό είναι ότι η σερβιτόρα που έφτιαξε τον καφέ είναι διαφορετική από τη σερβιτόρα που ευχήθηκε;

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s