Το πιο βαθύ καζάνι της Κεντροαριστεράς

«Το πιο βαθύ καζάνι της Κόλασης φυλάγεται γι’ αυτόν που σε περιόδους κρίσεως αποφεύγει να διαλέξει στρατόπεδο». Δάντης.

Όχι ότι διάβασαν Δάντη όσοι το αναφέρουν, στον Νταν Μπράουν το είδαν φαντάζομαι. Του Δάντη το βιβλίο είναι παλιό που να μπλέκεις τώρα. Αλλά τεσπά, έστω και έτσι, οφείλουμε να ευγνωμονούμε τον Νταν που μας το υπενθύμισε – μια και δεν μπορούμε να τον ευγνωμονούμε για τίποτε άλλο.

Δεν έχεις γνώμη; Δεν έχεις άποψη; «Το πιο βαθύ καζάνι…» και σε κολλάει στον τοίχο. Ήδη αποσυνάγωγος μαθαίνεις ότι έχεις εξασφαλίσει μια θέση στην Κόλαση. Γιατί; Γιατί δεν διαλέγεις στρατόπεδο σε περιόδους κρίσεως. Όπως λ.χ. όλοι αυτοί που πάνε στα μπουζούκια. Που υποθέτεις έχουν διαλέξει όχι μόνο θέση σε στρατόπεδο αλλά και πρώτο τραπέζι πίστα.

Ή όσοι διάλεξαν κομματικές μουσικές καρέκλες και αλλάζουν θέση κατά βούληση. Μπορεί να μην έχουν σταθερή θέση αλλά έχουν θέση πάντα. Εν αντιθέσει με εσένα που είσαι μονίμως εκτός θέσεως.

Τεσπά, δεν πρόκειται για μια ακόμη ομολογία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η τέχνη του μεταμοντέρνου το κατόρθωσε και αυτό, ποιο;, να σε γλιτώσει από το πιο βαθύ καζάνι της Κόλασης – αν το θες βέβαια – χωρίς να αναγκαστείς να διαλέξεις εν τέλει στρατόπεδο. Πώς;

Με τους σχηματισμούς της Κεντροαριστεράς. Η Κεντροαριστερά είναι η τέχνη του να βρίσκεσαι σε ένα στρατόπεδο το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τον παραδοσιακό πόλεμο. Είναι σαν να μαζεύεστε το σούρουπο όχι για να υποστείλετε τη σημαία αλλά για να δοκιμάσετε τα γλυκίσματα που ο λοχίας μόλις έβγαλε από το φούρνο ή να βρίσκεστε χαράματα για να συνεχίσετε τα μαθήματα του πώς λύνουμε τις βελόνες του πλεξίματος.

Βρίσκεσαι σε ένα στρατόπεδο που δεν έχει διαλέξει στρατόπεδο. Είστε η Ελβετία χωρίς τις τράπεζες.

Νομίζω η ΔΗΜΑΡ αποτέλεσε κλασικό παράδειγμα. Αυτό το ΠΟΤΑΜΙ δεν ξέρω τι είναι αλλά υποθέτω ούτε το ίδιο ξέρει τι είναι. Αλλά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστο πρώην πασόκων ή νεοφιλελεύθερων δικηγόρων το ακολουθεί, ε με κάνει να πιστεύω ότι είναι το κατάλληλο κόμμα για όλους αυτούς τους ξεπλυμένους, άχρωμους, άοσμους δικηγόρους who tread on this earth όπως έκαναν κάποτε οι εκπεσόντες άγγελοι του γνωστικού μύθου του Φώτη Κουνέλη.

Εξ ου και τα καρότα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s