Έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης

Ο Θεός αναστήθηκε.

Ο Nietzche κατά κάποιον τρόπο έκανε καριέρα ως πολυquoted. Ο κάθε βλάκας έχει την ατάκα σαν υπογλώσσιο και πιστεύει ότι βυθίζεται στον κόσμο της φιλοσοφίας.

Είπε Rock ist tot πιστεύοντας ότι είναι ο επόμενος προφήτης της μουσικής βιομηχανίας. Ανακοίνωσε τη νεκρολογία του Θεού. Στην πραγματικότητα έλπιζε ότι με την ανακοίνωσή του συνέτριβε τη σπονδυλική στήλη του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού.

Η νεκρολογία δεν ήταν παρά μια κακόγουστη imitatio του Επιταφίου του Περικλή.

Ο Nietsche νομίζω το καταλάβαινε αλλά δεν είχε ποτέ του χιούμορ.

Πότε έχει γελάσει κάποιος με έστω ένα Zitat του;

Ο Περικλής μιλά στον αθάνατο επιτάφιό του για τον Αθηναίο πολίτη, ο αποσυνάγωγος Nietzshe για τον εαυτό του πιστεύοντας πως είναι ο Θεός.

Μπορεί να προβλέπει πολλά αλλά όχι ότι η μεγαλομανία είναι συγγνωστή μόνο όταν συνοδεύεται από δόσεις χιούμορ.

Κάπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι «η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος». Δεν βλέπω κάποια διαφορά από το περίφημο «φιλοκαλούμεν μετ ευτελείες και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας». Ο Nietzsche μπορεί να αντιτείνει ότι νικητές ήταν οι Σπαρτιάτες. Φυσικά. Και εμείς θα του αντιτείνουμε ότι νικητές είναι οι Ναζί, οι ετυμολόγοι και οι φανατικοί της γραμματικής, τα ζώα που μηρυκάζουν και τα πολλά στομάχια της αγελάδας.

Θέλω να πω, Ε και;

Ο Θεός αναστήθηκε. Rock ist tot. Δεν μπορείς να επιβιώσεις με Zitaten. Η pop της κλασικής Αθήνας, της Αθήνας του Περικλή θριάμβευσε. Οι A-ha εκτίθενται στο μουσείο του Όσλο.

Ο Bloom αναφέρει ότι το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» δεν μπορεί να διαβαστεί πλέον. Ο Wittgenstein ότι ο Kierkegaard είναι ο πιο πρωτότυπος στοχαστής του 19ου αιώνα.

Θέλω να πω ότι ο Νίτσε είναι ένοχος γιατί εκλαίκευσε τη φιλοσοφία. Ότι δεν ξέρω για τι μπορεί να εκτιμηθεί αλλά σίγουρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ως φιλόσοφος. Κοίτα ακόμη και τα προϊόντα του. Κοίτα τον Καζαντζάκη. Αν όντως η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος τότε ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με προτάσεις του Καζαντζάκη.

Χώρισα με την πρώτη μου κοπέλα προσπαθώντας να διαβάσω την αυτοβιογραφία του Καζαντζάκη. Αφήνω τον Καζαντζάκη και τον Νίτσε σε όλους τους υπόλοιπους. Εμένα δεν μου λένε τίποτα.

Καλή Ανάσταση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s